aloitan kertomalla Cavalier kingcharlesinspanieli rodusta. (kopioituja netistä mm. wikipedia)
muita nimityksiä: kavaljeeri, kavalieeri, cavalier, cava.
Cavalierkingcharlesinspanieli eli cavalier on Britanniasta kotoisin oleva pieni, reipas ja iloinen seurakoirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Se on suosittu perhekoira, jota käytetään myös monenlaisessa harrastustoiminnassa. Sukulaisrotu kingcharlesinspanieli on hieman pienempi, pyöreäpäisempi ja lyhytkuonoisempi koira.

Cavalierkingcharlesinspanielin värit: blenheim, tricolour, black & tan ja ruby

 
Copyright 2009 Cavalier King Charles Spaniel Club of SA Inc.
kuvassa vasemmasta oikeelle: tricolour, ruby, black & tan ja blenheim.
  • Tricolour: Musta ja valkoinen, selvästi rikkonainen. Punaruskeat merkit silmien yläpuolella, poskissa, korvalehtien sisäpuolella, raajojen sisäpuolella ja hännän alapuolella.
  • Ruby: Yksivärinen syvän punainen. Valkoiset merkit eivät ole toivottuja.
  •  Black and tan: Korpinmusta, punaruskeat merkit silmien yläpuolella, poskissa, korvalehden sisäpuolella, eturinnassa, raajoissa ja hännän alapuolella. Punaruskean värin tulisi olla kirkas. Valkoiset merkit eivät ole toivottuja. 
  • Blenheim: Yleisin värimuunnos. Selvästi rikkonaiset kastanjanruskeat merkit helmenvalkealla pohjalla. Pään merkit ovat symmetriset siten, että korvien väliin jää tilaa vinoneliölle tai täplälle.
kaikilla on eri makunsa väreissä ja itse pidän enemmän blenheim värisistä cavaliereistä.
en ole ollut kylläkään tekemisissä kuin blenheimin ja tricolorin kanssa, nähnyt muita kyllä.
mutta siitä nyt voi kiistellä maailmanääriin, makunsa kullakin..

Alkuperä


 Rotu on nimetty Englannin kuningas Kaarle II:n mukaan.
Cavalierkingcharlesinspanieli polveutuu eurooppalaisista kääpiöspanieleista, joita on ollut jo 1400-luvulla. Cavalierkingcharlesinspanielin näköisiä koiria on kuvattu lemmikkeinä maalauksissa jo 1400- ja 1500-luvuilla, vaikka alun perin spanielit olivat metsästyskoiria. Johdonmukainen jalostustyö aloitettiin Englannissa kuitenkin vasta 1600-luvulla. Rotu oli pitkään Ison-Britannian kuningashuoneen suosiossa, mutta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa alettiin suosia lyhytkuonoisempia koiria, ja cavalierkingcharlesinspanieli hävisi lähes kokonaan. Uudelleen rotua alettiin elvyttää 1920-luvulla, jolloin kirjoitettiin myös ensimmäinen rotumääritelmä.
Suomeen ensimmäiset cavalierkingcharlesinspanielit saapuivat 1950-luvulla. Cavalierkingcharlesinspanieli on nykyään erittäin suosittu seurakoira, se on Suomen Kennelliiton vuoden 2008 rekisteröintitilastoissa 12. sijalla.

Ulkonäkö

Cavalier kingcharlesinspanieli on pieni, sopusuhtainen koira. Säkäkorkeus on noin 30–35 cm ja paino 5,4–8,2 kg. Käytännössä monet koirat, varsinkin isokokoisemmat urokset, painavat usein enemmän. Turkki on pitkä, silkkinen ja hapsukas. Hieman laineikkuutta sallitaan, mutta ei kiharuutta. Turkkia ei trimmata lainkaan - paitsi meijän Piitulle trimmataan lyhempi karva kesäsin, viime kesä ainakin oli kuin saunassa oisi ollut ulkona.

Koiran kallo on miltei tasainen korvien välissä. Sieraimet ovat mustat. Kuono on kauniisti kapeneva, mutta taipuisuus suippokuonoisuuteen ei ole toivottu. Huulet ovat hyvin kehittyneet. Silmät ovat suuret, tummat ja pyöreät, eivät ulkonevat, ja ne sijaitsevat kaukana toisistaan. Korvat ovat pitkät ja runsashapsuiset, korkealle kiinnittyneet. Leuat ovat vahvat, leikkaava purenta säännöllinen ja täydellinen.
Cavalierkingcharlesinspanielin häntä on hyvin kiinnittynyt ja koira kantaa sitä iloisesti, mutta häntä ei saa olla paljon selkälinjan yläpuolella. Hännän typistäminen on Suomessa kielletty. Joissakin maissa typistys on sallittu, mutta hännästä ei saa poistaa yhtä kolmasosaa enempää. - tuosta typistämisestäkin oisi paljon sanottavaa ja monia erimielipiteitä ihmisillä. jätän kuitenkin sanomatta.

Luonne ja harrastaminen

Luonteeltaan cavalier on rauhallinen, iloinen, hyvin uskollinen ja luottavainen. Se on hyvin tottelevainen ja kiltti. Se on lempeä, siisti ja pentuna varsin leikkisä. Reipas, toimelias ja peloton. Ystävällinen ja vilkas, sopii hyvin lasten seuraan. Seurallisen luonteensa vuoksi ei sovellu tarhakoiraksi. Sopusuhtainen, avoin ja viehkeä koira. Cavalier sopii oikeastaan kaikille koirien ystäville. Ne haukkuvat tosi harvoin. Arkoja yksilöitä esiintyy joskus.
Ne pitävät liikkumisesta, siksi ne ovat mainioita lenkkikavereita. Cavalierkingcharlesinspanielin sanotaan olevan sopiva ensimmäinen koira tai sopiva koira lapsiperheeseen.
Cavalierkingcharlesinspanieli on sopiva harrastuskaveri esimerkiksi tokoon, jossa tuloksia on kertynyt kohtalaisen hyvin. Tällä hetkellä tokossa pisimmälle pärjänneet cavalierkingcharlesinspanielit kisaavat voittajaluokassa. Cavalier sopii erinomaisesti tokoon, koska rotu on hyvin miellyttämisenhaluinen. Rotu sopii hyvin myös agilityyn, jossa kilpailevat ovat parhaimmillaan saavuttaneet Suomen agilityvalion arvon. FIN AVA:n tittelin saavuttaneita rodun edustajia on Suomessa kymmenkunta, pari on menestynyt jopa kansallisella tasolla erinomaisesti.
Cavalierkingcharlesinspanieleita on myös luonnetestattu. Luonnetestattuja koiria oli 30 kappaletta vuoden 2006 syyskuuhun mennessä. Tulokset ovat hyvin vaihtelevia. Alin saavutettu pistemäärä oli -16 (Jablen Azzarro) ja korkein 240 (Jablen Xebastian).
 - tuosta luonteesta vähän sanoisin hyvin kuvaa tuo rauhallisia, iloisia, ystävällisiä ja seurallisia. ainahan niitä poikkeuksia tietty löytyy. jotkut ovat vaan enemmän sosiaalisia kuin toiset. cavalierit ovat yleensä joko vähän varuillaan olevia ja epäileviä uusissa tilanteissa tai sitten täysin toinen muoto suinpäin menossa iloisesti kaikkialle mitenpäin tahansa. harvemmin tapaa sellaista rohkeata cavalieriä kuten basenjit jotka ovat hillittyjä mutta rohkeita. mutta niitäkin on koettu, ihailtavaa. cavalierit ovat kyllä hyvä valinta ensimmäiseksi koiraksi, hoito on suhteellisen helppoa, sopeutuvat hyvin erinlaisiin perheisiin, pitävät lapsista paljon, helposti saa mukaan kaikkialle kokoon puolesta ja  miellyttämisen haluisia joka helpottaa kanssa käymistä uuden perheen ja koiran kanssa.

Terveys

Cavalierkingcharlesinspanielilla huolestuttavin terveydellinen riski ovat sydänsairaudet, erityisesti krooninen sydänläpän degeneraatio, endokardioosi. Sairaus aiheuttaa puhjettuaan sydämen vajaatoimintaa. Se on vahvasti ikäsidonnainen, ja myös sukupuoli vaikuttaa, sillä urokset sairastuvat narttuja aikaisemmassa vaiheessa. Koska sairauden taustalla ovat osittain perinnölliset tekijät, sairaita koiria ei voida käyttää jalostukseen. Cavaliereilla esiintyy todella paljon myös syringomyelia-nimistä sairautta. Tämä sairaus johtuu kallon takaosan luuston rakennevirheestä, jossa kallon takaosan tilavuus ei ole riittävä ja näin ollen pikkuaivoille ei ole tarpeeksi tilaa. Cavalierien riski sairastua koiran kuivasilmäisyyteen on yli 10-kertainen moniin muihin rotuihin verrattuna. Rotu kuuluu Suomen Kennelliiton Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan PEVISAan, ja tämän rodun kohdalla pentueen vanhemmilta tarvitaan eläinlääkärin vahvistama ja tutkima sydämen kuuntelutulos. Koiraa, jolla sydämessä on jotain perinnöllistä vikaa, ei saa käyttää jalostukseen. Jos näin kuitenkin tehdään, syntyneitä pentuja ei rekisteröidä.
Suomen Cavalier Kingcharlesinspanieliyhdistyksen terveystoimikunta on selvittänyt cavalierkingcharlesinspanielien yleisimpiä kuolinsyitä kyselyn avulla. Vastauksia koirien omistajilta saatiin 149 kappaletta. Näistä narttuja oli 98 (66 %) ja uroksia 51 (34 %). Yleisin kuolinsyy oli sydänsairaus, ja se oli ilmoitettu lopettamisen tai kuoleman syyksi 84 (56 %) cavalierilla. 63 prosenttia uroksista ja 53 prosenttia nartuista kuoli sydänsairauteen.

Kuoliniät:
  • 5 vuotta tai nuorempi: 19 prosenttia
  • 6–10 vuotta: 63 prosenttia
  • 11–12 vuotta: 18 prosenttia
  • 13 vuotta tai vanhempi: 11 koiraa.
Uroksien elinikä on keskimäärin vuosia lyhyempi kuin nartuilla.
 - minulla on kokemuksia pitkäikäistä cavaliereistä, tietenkin siihen vaikuttaa monet asiat mm. terveet vanhemmat ja hyvä suku. ulkona kun kävelee ja näkee vanhan cavalierin usein kuulee yli 10vuotiaista cavaliereistä. jos nyt mietin niin kaikki cavalierit jotka tunnen kuuluvat tuohon ainakin 6 - yli 13 vuoteen.
jos tuohon 19% kuuluu täytyy käydä todelle huono tuuri, tai osua kohdalle vakavempi sairaus.

Näyttelyt

Koiranäyttelyt ovat yleisin yhteinen harrastus cavalierille ja ja omistajalleen. Moni käy näyttelyissä kerran-pari - toisille se on jokavuotinen harrastus. Näyttelyissä tapaa uusia ihmisiä, vanhoja tuttuja ja tietysti kauniita koiria. Koiranäyttelyt voivat olla virallisia (Suomen kennelliiton alaisten yhdistysten järjestämiä) epävirallisia (esimerkiksi kaikki pentunäyttelyt) tai leikkimielisiä kuten Match Show:t.
"Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Ne ovat myös tilaisuuksia, joissa samanhenkiset koiraharrastajat tapaavat toisiaan. Koiranäyttelyt ovat erinomaisia paikkoja uusille ja vanhoille koiraharrastajille tai vasta koiran hankintaa suunnitteleville nähdä erilaisia koirarotuja. Agilityn ohella näyttelyt ovat yksi suosiotaan jatkuvasti kasvattavista harrastusmuodoista. Vuonna 2004 Suomessa järjestettiin 41 kansainvälistä ja kaikkien rotujen näyttelyä sekä 227 ryhmä- ja erikoisnäyttelyä, joihin oli ilmoitettu kaikkiaan 146 072 koiraa."

Kenelle cavalier sopii?
Cavalier sopii niille, jotka haluavat pienikokoisen, kaikille yhtä ystävällisen, reippaan ja erittäin seurallisen koiran. Jos käy päivätyössä, voi varautua siihen, että saa viettää vapaa-aikansa tiiviisti sen kanssa ja silloin toinen cavalier seuraksi on hyvä ratkaisu. Cavalier sopii myös lapsiperheisiin, kunhan aikuiset valvovat, että koira saa nukkua ja olla rauhassa aina kun se itse haluaa.
Cavalier ei sovi pihakoiraksi, ei vahtikoiraksi eikä suojelukoiraksi. Se kaipaa seuraa ja ystävällistä huolenpitoa. Se on erittäin lempeäluonteinen eikä kestä kovia otteita

 Huomioitavaa pennun oston yhteydessä:
Suuren suosion takia on kehittynyt myös heikohkoja kantoja. Pentu kannattaa ottaa kokeneelta kasvattajalta. Suosio on johtanut sisäsiitoksiin, ja se on valitettavasti aiheuttanut sydänvikojen valtavaa lisääntymistä. Onkin erittäin tärkeää tarkistaa pennun tausta ja terveys monen polven ajalta. Aikuisen koiran sydän, polvet ja silmät on syytä tarkistaa!

lisää tietoa saa mm. internet sivulta  http://www.cavalieryhdistys.com/