seuraavaksi kerron basenji rodusta.
(omien juttujen lisäksi kopioin tietoa netistä mm. wikipedia)

Basenji (muita nimityksiä: basu, ennen kongonpystykorva) on vanha koirarotu, joka tunnetaan siitä, ettei se hauku vaan päästelee vingahtelevia ääniä eli "jodlaa". Se poikkeaa muista koiraroduista myös siten, että nartuilla on kiima-aika vain kerran vuodessa kuten susilla ja dingoilla. Tämä ei tosin aina pidä paikkaansa, sillä basenjien elettyä kymmeniä vuosia muiden koirarotujen kanssa niille tulee yhä useammin juoksu kahdesti vuodessa. Rotu kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Alkuperämaa Kongo. Määrä Suomessa yli 600.


Alkuperä

Basenji on alkukantainen rotu, mikä tarkoittaa, että rotu on ikivanha eikä sen alkuperää tiedetä. Rotua ei ole kehitetty systemaattisen jalostustyön avulla. Rodun tarkka alkuperä on siis tuntematon. Joidenkin lähteiden mukaan basenjin historia voidaan jäljittää aina kivikaudelle saakka, mutta useimmiten basenjit kuitenkin yhdistetään faaraoiden Egyptiin. Egyptiläisissä neljännen dynastian aikaisissa (n. 2700 eKr.) hautamaalauksissa esiintyy basenjin näköisiä koiria. Koirat kuvataan istumassa omistajansa tuolin alla. Myös vainajan mukaan haudattujen koirien luurankojen tutkimukset viittaavat siihen, että Muinais-Egyptissä oli basenjin näköisiä koiria: pääkallojen mittauksissa on huomattu niiden vastaavan nykyisten basenjien kallojen mittasuhteita.
Vasta 1800-luvulla rotu löydettiin uudellen: vuoden 1870 tienoilla tutkimusmatkailijat löysivät näitä koiria niiden alkuperäisiltä asuinpaikoilta Niilin ja Kongo-joen alkulähteiltä. Tutkimusmatkailijoiden kuvauksen mukaan alkuasukkaiden koirat olivat lyhyt- ja kiiltäväkarvaisia, pystykorvaisia ja siansaparoisia. Koirat eivät haukkuneet, ne olivat syvästi kiintyneitä omistajiinsa, mitä arvostettiin suuresti. Alkuasukkaat ripustivat haukkumattomien basenjien kaulaan kellon, jotta olisi helpompaa pysyä saalistavan koiran kannoilla.
Basenjeita käytettiin riistan etsimiseen ja ajamiseen sekä niiden avulla metsästettiin esim. rämerottia, joiden puremista ihmiset saivat verenmyrkytyksiä - rotat painoivat n. 13 kg, basenji vain kymmenisen kiloa! Kun metsästettiin isoja elämiä, esim. leijonia, koirat kannettiin niskan yli hartioilla paikoille, joissa riistan tiedettiin majailevan ja ne päästettiin laumana hyökkäämään joka puolelta riistan kimppuun. Eläimet eivät vainunneet koiria ilmeisesti niiden hajuttoman turkin takia. Joillain seuduilla (esim. Tanganjikassa) alkuasukkaat käyttivät basenjia apinanmetsästyksessä. Silloin koirien hännät leikattiin pois, jotta apinat eivät saisi otetta hännästä. Jotkut heimot myös typistivät basenjin hännän estääkseen haavoista johtuvia tulehduksia. Basenjin arvostuksesta pygmien keskuudessa kertoo se tosiasia, että pygmimies ei voinut perustaa perhettä, ellei hänellä ollut edes yhtä basenjia, joka takaisi ruoan saannin. Basenjit elivät eristyksissä kaukana toisistaan olevissa kylissä, jolloin niiden kannat muodostuivat luonnollisen valinnan kautta terveiksi ja kestäviksi. Viidakossa vain parhaat yksilöt jäivät jatkamaan sukua. Siksi nykyäänkin basenjin jalostuksessa voidaan käyttää läheisempiä yhdistelmiä kuin monessa muussa rodussa. Länsimaihin basenji tuli Englannin kautta. Alunperin basenjia kutsuttiin Englannissa kongonterrieriksi. Vuonna 1923 ensimmäiset basenjit tuotiin Englantiin, mutta nämä koirat kuolivat penikkatautirokotteeseen. Seuraavat yritykset päättyivät myös koirien kuolemiseen rokotteeseen. Vasta 1930-luvulla basenjin tuonti Englantiin onnistui. Vuosien mittaan basenjit ovat levinneet ympäri maailman. Ensimmäinen basenji tuli Pohjoismaihin, Norjaan, vuonna 1959. Suomeen ensimmäinen basenji tuli 1964 Ruotsista. Suomen ensimmäinen basenjipentue syntyi 1967. Vuonna 1975 esitettiin ensimmäinen kasvattaja- ja jalostusryhmä ja 1976 rikkoutui sadan basenjin raja.


   

Kuva osoitteesta: http://www.stahlheaders.com  

 

 

Ulkonäkö

Basenji on pystykorva. Sen ilme on valpas ja olemus gasellimainen. Silmät ovat tummat, pienet ja mantelin muotoiset. Otsassa basenjilla on selvät rypyt. Basenji on mittasuhteiltaan neliömäinen eli se on pituuteensa nähden korkearaajainen koira. Vaikka basenji ei hauku, se ei ole äänetön koirarotu. Basenji ääntelee muiden koirien tapaan haukkumista lukuun ottamatta. Väriltään basenji voi olla punavalkoinen, mustavalkoinen, tricolour tai bridle-valkoinen. Myös muita väriyhdistelmiä on olemassa, mutta ne eivät ole näyttelyissä hyväksyttyjä. Tassut, rinta ja hännänpää ovat aina valkoiset. Lisäksi rodulla voi olla valkoinen piirto, kaulus ja raajat. Turkki on sileä, lyhyt ja ihonmyötäinen. Ihannesäkäkorkeus on uroksilla noin 43 cm, nartuilla noin 40 cm. Painon ihanne on väliltä 9,5–11 kg. Basenjin häntä on tiiviisti rullalle kiertynyt ja noin 20 cm pitkä. Hännän tulee tehdä vähintään yksi kierros, mutta siinä voi olla myös kaksi kierrosta.

 

Luonne ja käyttäytyminen

Basenji on elegantti, kissamaisen siisti, gasellimainen koira. Se on hyvin nopea ja kestävä, mutta myös äärimmäisen mukavuudenhaluinen: mieluiten se nukkuu kotiväkensä sängyssä. Basenji on temperamenttinen, itsetietoinen ja ylpeä koira, jolta puuttuu palvelusalttius ja miellyttämishalu. Itsenäisyyttä ja haasteita arvostavalle, aktiiviselle koiraihmiselle basenji on sopiva valinta. Basenji voi olla vieraita kohtaan hieman varautunut, mutta omaa laumaansa se rakastaa suunnattomasti. Rodulla on vahva reviirivietti. Basenji tarvitsee paljon säännöllistä liikuntaa. Sillä on voimakas riistavietti, jonka ansiosta sen kanssa voi harrastaa maasto- ja ratajuoksua. Rodussa ilmenee silloin tällöin kissamaisia piirteitä, kuten sen tapa pestä itsensä käpälällään ja päästää ulvovia ääniä. Basenji pitää itsensä harvinaisen puhtaana, basenji ei haise edes kastuessaan normaali koiralta vaan lähinnä auringossa lämmenneeltä hiekalta. Basenji nartut tulevat normaalisti kiimaan vain kerran vuodessa elo -ja marraskuun välillä, jolloin Afrikassa on kevättalvi tai alkukevät. Basenjit myös välillä ravaavat kuin hevoset. Sateiset säät eivät kuulu basenjien top 10 listaan, useimmat basenjit välttävät sadepäiviä viimeiseen saakka kuin myös kaikkea kylmää basenjit kaartavat kaukaa. Aurinkoisina päivinä basenjin löytää useimmiten paikasta mihin aurinko paistaa ja viettää aikaa siinä mieluisasti useita tunteja. Basenji on myös hyvin älykäs, oppivat nopeasti asioita ja vielä nopeammin jos siinä on pelissä kiinnostuksen kohottaja, kuten herkkupala. Basenjit kun tuppaavat tekemään asioita vain jos kokee hyötyvänsä siitä.
Metsästysvietin takia basenjia ei tulisi laskea irti kuin aidatulla alueella tai ainakin vähintään kilometrin päässä autotiestä (tällöinkin vaara lähteä eri eläinten perään)

Terveys

Basenjit ovat verrattain pitkäikäisiä koiria. Pitkäikäisyyteen liittyy yleensä hyvä terveys. Basenjeilla esiintyy kuitenkin samoja sairauksia kuin muillakin koirilla, eikä niiden hoito poikkea muiden rotujen vastaavista. Suomessa 1961-1998 tehdyn selvityksen mukaan on nuorten ja keski-ikäisten koirien yleisin yksittäinen kuolinsyy auton alle jääminen (30%). Allergia, etenkin ruoka-aine allergian aiheuttamat ihosairaudet, ovat yleistyneet viime vuosina koirilla, myös basenjeilla. Varmaa syytä, miksi näin on ei vielä tiedetä. Basenjit voidaan rokottaa noudattaen yleisiä rokotussuosituksia, ja kaikkia markkinoilla olevia rokotteita voidaan käyttää myös basenjille. Eräät rokotteet aiheuttavat muita rokotteita voimakkaampia paikallisia rokotereaktioita. Ne ovat yleensä vaarattomia ja häviävät muutamien viikkojen kuluessa. Jotkut basenjit, kuten muutkin koirat, voivat saada rokotteista yleisoireita, joista vaarallisin on anafylaktinen shokki. Tämän tyyppiset reaktiot ovat yksilöllisiä, ja paras tapa suojautua niiden aiheuttamilta ikäviltä seuraamuksilta on odottaa 15 minuuttia rokotuksen jälkeen ennen kuin poistuu eläinlääkärin vastaanotolta. Näin varmistetaan nopea ensiapu, adrenaalilääkitys, oireiden ilmetessä. Tällainen lääkitys ei heikennä rokotteen antamaan suojaa. Hyvän rokotesuojan varmistamiseksi tulisi pennulle antaa vain yksi rokote/yhdistelmärokote kerralla. Emän rokotushistoria vaikuttaa pennuille siirtyneeseen suojaan ja sen kestoon. Tämä on syytä huomioida etenkin penikkatauti- ja parvovirusripuli-epidemioiden aikana, jolloin riittävän suojan varmistamiseksi on pennut syytä rokottaa tavanomaista useammin. Parvovirusripulia esiintyy kuitenkin jonkin verran jatkuvasti, minkä takia on syytä varmistua siitä, että pentu on hyvin suojattu rokottamalla. Lähes kaikki parvovirusripuliin kuolleet koirat ovat olleet alle yksivuotiaita koiria, joilla on ollut riittämätön rokotesuoja. Basenjeilla esiintyy myös perinnöllisiä sairauksia. Nämä sairaudet eivät ole vain basenjille tyypillisiä, vaan niitä tavataan useilla muilla koiraroduilla. Osa niistä on yleisiä basenjilla, esim. PPM ja napatyrä, ja osa harvinaisempia esim. kolobooma. Alla lyhyt kuvaus kahdentoista sairauden perinnöllisestä muodosta.

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun hankit basenjin

     
  Kuva osoitteesta: http://www.dogscatspetshops.com/category/dogs-starting-with-b/basenji/
Kaikkein ensimmäiseksi lue paljon koirakirjoja, jotta kaikille koirille yhteiset perusasiat tulisivat tutuiksi. Ota sen jälkeen selville kasvattajilta ja toisilta basenjinomistajilta mahdollisimman paljon rodun käyttäytymisestä, käy tutustumassa basenjeihin ja usko kaikki kummallisuudet ja saamasi neuvot, ne ovat tosia.  
 
Riistavietti Basenji on metsästyskoira, ja sillä on erittäin voimakas riistavietti. Basenji on myös erittäin itsenäinen koira, sen tähden sitä ei pidä pitää vapaana muualla kuin aidatuilla (tai muilla ehdottomasti turvallisilla) alueilla. Liian moni basenji on jäänyt auton alle, joten uusia pennunomistajia ei varoiteta turhaan! Basenjeille pitää silloin tällöin antaa mahdollisuus juosta vapaana, sillä ne rakastavat juoksemista, mutta alueen on oltava todella turvallinen. Toisaalta juuri riistavietin ansiosta basenji soveltuu erinomaisesti maasto- ja ratajuoksuharrastukseen.  
 
Reviirivietti Basenjille ominaista on erittäin voimakas reviirivietti, joka ilmenee siten, ettei se hyväksy vieraita koiria omalla alueellaan. Aggressiivisuudesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan nimenomaan reviirivietistä. Reviiriviettinsä takia basenjin on pienestä pitäen totuttava muihin koiriin: vaikka basenji ei hyväksyisikään, että toinen koira tulee haistelemaan sitä, sen on kuitenkin siedettävä muita koiria lähellään. Tämä on tärkeätä esim. näyttelytilanteissa. Vaikka basenjisi pentuna hyväksyykin vieraat koirat, on kuitenkin tyypillistä, että se aikuistuttuaan puolustaa reviiriään.   
 
Varautuneisuus Basenji saattaa olla varovainen suhtautumisessaan kaikkeen uuteen. Sen ymmärtää, kun ottaa rodun taustan huomioon: viidakossa jokainen vieras ihminen, eläin ja esine on potentiaalinen uhka. Basenjipentua ei saa pitää eristyksessä, vaan sen on totuttava sekä normaaleihin kodin ääniin että vieraisiin ihmisiin, tilanteisiin ja paikkoihin. Sen täytyy myös tottua käsittelyyn - sen hampaita täytyy saada katsoa, kynsiä leikata jne. Eikä pennulle missään tapauksessa saa antaa periksi, vaikka se kirkuisi ja yrittäisi pelotella murisemalla tai näykkimällä. Se ei saa oppia saamaan tahtoaan läpi. Basenjin varautuneisuus vaikuttaa myös siihen, että se voi suhtautua epäluuloisesti vieraisiin.    
 
Basenji yksin kotona Basenji ei haukumattomuudestaan huolimatta todellakaan ole mykkä. Basenji saattaa ulvoa ikäväänsä, joten on hyvin tärkeää opettaa basenji olemaan yksin. Aloita harjoittelu heti pennun tultua uuteen kotiin.



  lisää tietoa saa mm. internet sivulta http://www.basenji.fi/